Pages

Friday, 31 March 2017

14 Makanan Yang Pesakit Buah Pinggang Perlu PANTANG!

Kita dah tahu mengenai tanda-tanda jika buah pinggang kita mengalami kerosakan.

Kita pun sudah ke hospital untuk dapatkan rawatan doktor. Doktor suruh kita jaga pemakanan dan doktor juga ada berikan panduan pemakanan apa yang boleh, apa yang tak boleh untuk kita makan.

So, hari ni saya nak kongsi dengan anda semua beberapa tip pemakanan dan apa yang pesakit buah pinggang perlu makan dan apa yang perlu pantang.

Apabila buah pinggang kita mengalami kerosakan, amat sukar baginya untuk menyingkirkan lebihan air, garam dan pottasium daripada darah kita.


Oleh itu, makanan yang tinggi kandungan garam, pottasium adalah tidak di galakkan di ambil secara berlebihan atau kalau boleh pantang terus!

Antara makanan yang tinggi kandungan pottasium ialah:

1. Pisang

2. Buah aprikot

3. Keledek manis

4. Yogurt

5. Sayur bayam

6. Buah avocado

7. Air kelapa


Selain pottasium, mineral fosforus juga tidak boleh berlebihan. Antara makanan yang tinggi dengan kandungan fosforus ialah:

1. Susu

2. Keju

3. Kekacang

4. Organ dalaman haiwan

5. Ikan sardin

6. Tiram

7. Produk gandum


Pesakit buah pinggang, walaupun terpaksa banyak berpantang, namun begitu masih juga perlukan zat dan nutrisi asas untuk keperluan tubuh seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam dan mineral. 

Sumber protein perlu di makan dalam kuantiti yang sederhana sahaja, dan pilihlah sumber protein tulen yang mana buah pinggang kita tak terbeban untuk memprosesnya.

******
Berminat mencuba Vivix Shaklee untuk pesakit buah pinggang? Hubungi:


012-9645614

Shaklee Malaysia
ID: 868994

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...